Builth Coachingmeest gemaakte dieet fouten - Builth Schrijf je in voor de nieuwsbrief

meest gemaakte dieet fouten

de meest gemaakte dieetfouten

Van de vele mensen die beginnen met een dieet of een gezondere levensstijl zijn er maar weinig die dit daadwerkelijk op de lange termijn doorzetten en vol kunnen houden. Maar hoe kan dit nou precies? In dit artikel ga ik een paar van de grootst gemaakte dieet fouten toelichten, en er voor zorgen dat jij dit kan voorkomen!

 

Je eet gezonder maar bent je niet bewust van je calorie inname

 

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat gezonder eten om wat gewicht van de feestdagen te verliezen! Je gaat gezondere keuzes maken gedurende de dag en gezondere maaltijden eten. Zo maken jouw 2 boterhammen met hagelslag ’s ochtends plaats voor een bak biologische yoghurt met banaan, noten, chiazaad en honing. Hele verbetering toch? Na een week ben je helaas nog geen gewicht kwijt, en wanneer je in de spiegel kijkt zie je ook niet de gehoopte progressie. Maar hoe kan dat nou? Je doet juist zo je best!

 

Als jullie een beetje bekend zijn met mijn Vergelijk Vrijdag posts op Instagram, weten jullie ondertussen dat de gezonder ogende keuzes niet altijd perse de calorie vriendelijkere opties zijn. 2 boterhammen met hagelslag bevatten namelijk rond de 300 calorieën, terwijl een bak yoghurt getopt met de bovenstaande producten wel over de 700 calorieën kan komen! Wanneer je wilt afvallen is het dus belangrijk dat naast dat je gezondere keuzes gaat maken ook de calorieën gaat tellen die jij binnen krijgt, want zoals je ziet zijn gezonder ogende opties niet perse calorie vriendelijkere opties! Wanneer je wilt afvallen is de energiebalans namelijk altijd leidend.

Je focust je teveel op de weegschaal

 

Je hebt je perfect aan je dieet gehouden de afgelopen tijd, geen dingen gegeten die eigenlijk niet hoorden, gaat op de weegschaal staan ’s ochtends en opeens ben je een kilo zwaarder dan de dag ervoor! Hè, hoe kan dat nou? Je deed alles toch zo goed? Vervolgens loop je naar de kast om toch maar dat stuk chocola te pakken dat je gisteren had laten liggen. Als je door je aan je dieet te houden niet afvalt, waar doe je het dan eigenlijk voor? Het werkt toch niet dus dan kan je net zo goed dat stuk chocola maar gewoon pakken, toch?

 

Natuurlijk snap ik dat het omhoog zien gaan van de weegschaal super demotiverend kan werken! Het lijkt net alsof jouw harde werk geen vruchten afwerpt. Het punt is alleen dat je je niet moet doodstaren op het gewicht dat de weegschaal jou laat zien. Er zijn namelijk diverse factoren waarom jouw gewicht toegenomen kan zijn zonder dat je vetmassa is toegenomen, of zelfs is afgenomen! Je kan namelijk meer vocht zijn gaan vasthouden en hierdoor zwaarder wegen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer jij veel stress hebt, slecht geslapen hebt, meer zout gegeten hebt of meer/minder koolhydraten gegeten hebt dan je gewend bent. Daarnaast kan het ook zijn dat wanneer jij gisteren laat gegeten hebt, deze maaltijd nog niet helemaal verteerd is en je hierdoor zwaarder weegt. Ook kan het zijn dat jij nog niet naar de WC bent geweest, of gisterenavond voor het slapen gaan nog een grote hoeveelheid gedronken hebt. Tijdens mijn laatste wedstrijdvoorbereiding heb ik hier zelf ook te maken mee gehad: zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien, gaat mijn gewicht op sommige dagen omhoog terwijl mijn weekgemiddelde wel naar beneden gaat.

 

Ik snap dat dit een mindgame kan zijn, maar loop niet direct van stapel wanneer je gewicht opeens omhoog is. Vandaar dat we vaak ook werken met weekgemiddeldes, deze laten namelijk een realistischer beeld zien en schommelen minder. Kortom; er zijn tal van redenen waarom het gewicht op de weegschaal omhoog kan gaan zonder dat jij extra vetmassa hebt aangezet!

 

Je hebt cheatmeals

 

Heel de week heb jij je aan je dieet gehouden! Super trots ben jij, want het was niet altijd makkelijk. Gelukkig staat het weekend om de hoek en beloon jij jezelf met een lekkere cheatmeal: een burger met frietjes en een grote cola! Dit heb je verdiend na een week lang zo goed je best gedaan te hebben, en daarnaast boost deze cheatmeal je vetverbranding!

Jammer genoeg zal die kleine boost in je metabolisme je niet redden tegenover de hoeveelheid extra calorieën die jij in die cheatmeal consumeert, zeker niet als je in die ene meal all-out gaat. Heel de week heb jij je aan je dieet gehouden en elke dag een calorie tekort gehanteerd van 200 calorieën. Aan het einde van de week heb je dus een tekort van 1200 calorieën opgebouwd. Wanneer jij op zondag een burger, frietjes en cola neemt en hierdoor een maaltijd van 2000 calorieën verorbert, doe je het calorietekort dat jij heel de week hebt opgebouwd teniet en verander je je calorietekort in een calorieoverschot waardoor je uiteindelijk dus niet afvalt, maar in dit geval zelfs aankomt! Wanneer jij een cheatmeal wilt hebben zorg dan dat deze is inberekend in jouw macro’s zodat je aan het eind van de week alsnog in een calorietekort eet, want wanneer het om vetverlies gaat is de energiebalans leidend!

"niets frustreert meer dan 100% je best doen maar nog niet 1% vooruit te gaan"

Je vergeet de omliggende factoren

 

Elke dag sta jij tegenwoordig een uur eerder op om hard te lopen, eet apart van je partner zodat jij je eigen dieet kan volgen en vermijdt sociale gelegenheden. Toch gaat jouw gewichtsverlies niet zo hard naar beneden als je gehoopt had. Maar hoe kan dit nou? Je doet juist zo ontzettend je best!

 

Naast dat de juiste voeding uiteraard ontzettend belangrijk is wanneer jij gewicht wilt verliezen, zijn er namelijk ook andere factoren die hier een rol in spelen! Één hiervan is slaap: wanneer jij slecht slaapt, vertraagt je stofwisseling. Ook verhoogt het je eetlust en kan je hongergevoel met 24% toenemen. Slecht slapen beïnvloedt namelijk de waarden van de hormonen leptine en ghreline, die verantwoordelijk zijn voor honger en verzadiging. Wanneer jij dit eerder opstaan om te gaan hardlopen niet compenseert door eerder naar bed te gaan, kan het dus zo zijn dat dit niet het beoogde resultaat bewerkstelligt omdat dit ten koste gaat van je slaap! Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat je vetverlies minder snel gaat. Cortisol, het stresshormoon, werkt testosteron tegen. Hierdoor is het mogelijk dat jij minder vetmassa kan verliezen. Wanneer het apart eten van je partner dus voor ruzie en stress zorgt, kan dit een negatieve impact op jouw vetverlies hebben. Hetzelfde geldt voor het te veel uit de weg gaan van sociale gelegenheden, dit kan jouw stress levels ook beïnvloeden

 

Je aanpak is te drastisch

 

Je bent er helemaal klaar voor: afvallen, en het liefst zo snel mogelijk! Omdat je snel resultaat wilt zien, hanteer je een strak dieet. Calorieën zijn direct vrij laag en elke vorm van snoepen/genieten van eten veeg jij van tafel. Geen koekjes meer, geen alcohol; jouw dieet bestaat tegenwoordig alleen maar uit broccoli en kip! Want tsja, wie resultaat wilt boeken moet hard voor zichzelf zijn, toch..?

De kans dat dit dieet op de lange termijn kans van slagen heeft schat ik vrij klein. Wanneer je aanpak te drastisch is, is de kans groter dat jij dit niet volhoudt dan wanneer jij een dieet hanteert waar jij je beter bij voelt en niet constant honger hebt. Jezelf alles met moeite ontzeggen maakt de kans dat jij toegeeft en zondigt een stuk groter dan wanneer jij een dieet hebt waarbij jij je wel goed voelt en geen cravings opbouwt. Na een aantal dagen op kip en broccoli gezeten te hebben kan je het niet meer aan en zwicht bij een stuk chocola. De volgende dag pak je je strenge dieet op, gaat weer aan de kip en broccoli en een paar dagen later zijn de cravings weer zo opgestapeld dat jij weer zondigt. Op deze manier kom je in een vicieuze negatieve cirkel terecht waarin je geen resultaat boekt en je alleen maar rottiger en rottiger gaat voelen. Zorg daarom dat wanneer je gaat afvallen je een dieet hanteert wat vol te houden is voor jou: gooi je calorieën niet te drastisch omlaag, een calorietekort van een paar honderd calorieën is vaak voldoende. Hoeveel dit precies hoort te zijn is persoonsafhankelijk. Zorg er daarnaast voor dat je producten eet die je verzadigen en die je lekker vindt, wanneer je geen cravings opbouwt hoef je hier ook niet aan toe te geven! Voor sommigen kan het werken een klein hapje van iets lekkers in hun macro’s te berekenen, en eet geen dingen die je vies vindt. Ik hou bijvoorbeeld totaal niet van witvis, en eet dit dus ook niet! In plaats daarvan kies ik voor producten met vergelijkbare macro’s die mij wel happy maken zoals bijvoorbeeld kip of biefstuk.

 

Je compenseert teveel

 

Na een half uur op de crosstrainer gestaan te hebben heb jij vast heel wat calorieën verbrand! Wat extra rijstwafels met pindakaas heb jij daarom wel verdiend, want dat sporten maakt hongerig!

Op deze manier werk je dus counter productive. Veel mensen overschatten namelijk het aantal calorieën dat zij verbranden enorm. Dat half uur op de crosstrainer is al niks meer waard wanneer jij daarna 3 rijstwafels met pindakaas naar binnen werkt. Compenseer je beweging dus niet door meer te eten. Deels omdat mentale stress ook vaak als “druk bezig zijn” en dus activiteit wordt gerekend en mensen het idee hebben dat je snel calorieën verbrand terwijl je een uur goed moet doorlopen wil je 100 kcal verbranden, wat gelijk staat aan iets meer dan een boterham. Door deze redenen wordt de verbranding door fysieke activiteit vaak erg overschat. Daarnaast kloppen de aangegeven calorieën op cardio apparaten vaak niet en worden vaak enorm overschat. Wanneer deze aangeeft dat jij 600 calorieën hebt verbrand, kunnen dit er in werkelijkheid maar 200 zijn!

 

Dit zijn de grootste dieet fouten die ik in de praktijk tegenkom, maar er zijn nog veel meer manieren waarop jij jouw dieet kan saboteren! Zonde, want hierdoor kan jij veel progressie laten liggen en loopt het resultaat dat je boekt niet evenredig met de moeite die je in het afvallen steekt. Mijn grootste tip die ik je mee wil geven is: wees je bewust van wat je binnen krijgt! Bekijk de etiketten van producten zodat je je beter bewust wordt van het aantal calorieën dat je eet. Weet jij niet goed hoe dit moet, weet je niet goed hoeveel je binnen zou moeten krijgen of ben jij bang dat je onbewust zelf dieet fouten maakt? Ik snap dat dit lastig kan zijn, dus stuur me gerust een berichtje en ik help je graag verder!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen